2022.08.08.
tarsas

Hasznos vásárlási tippek egy társasjáték webáruháztól

Amikor egy társasjátékokhoz jól értő személy azt a kérdést meghallja, hogy „melyik a legjobb társasjáték?”, lehet, hogy akaratlanul is felvonja a szemöldökét, akkor is, ha nagyon igyekszik kedves lenni. Hiszen a társasjátékok világa mára már olyan sokrétű és nagy lett, mint a filmeké, regényeké, költeményeké, színdaraboké stb. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges megtalálni a számunkra legjobb társasjátékot vagy hogy a kiválasztási folyamat túlságosan bonyolult lenni. Ez a cikk abban kínál segítséget, hogy milyen „nyomon”, milyen irányokban érdemes elindulni a keresés elején.

 

Milyen kérdéseket kell átgondolni egy társasjáték megvásárlása előtt?

 

A Gémklub társasjáték webáruház szerint több szempontot is érdemes végiggondolni egy társasjáték kiválasztásánál. Az alábbi kérdéseket pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni:

– Hány fő játszhatja az adott játékot?

A válasz lehet csak 1, csak 2, 1-4, 2-4, 3-6, de egyes partijátékok esetén például 6 – 12 is. Nagyon kellemetlen egy testvérpárnak olyan társasjátékot venni, amelyhez legalább 3 játékosra van szükség vagy kizárólag 1 személy játszhat vele.

– Milyen életkorban ajánlott a játék?

Az ajánlott életkor kérdésköre nem olyan merev és szigorú, mint a játékosok száma, de fontos, hogy egy 14 éves tinédzsert semmiképp sem egy 6-12 év közötti játékkal lepjünk meg. Egy olyan 5 éves, aki próbált már ki társasokat és érdeklődik utánuk, könnyen elboldogulhat egy 6 pluszos, esetleg 7 évtől ajánlott játékkal is. Egy 16 éves tinédzser, aki szereti a társasokat, azt biztosan jó érzéssel tölti el egy 18 pluszos játék (itt nem a szexszel vagy alkohollal kapcsolatos társasokra gondolunk, hanem pl. egy bonyolult krimi játékra).

– Kooperatív, kompetitív vagy konfrontatív?

Fontos, hogy mi a játék célja: szeretnénk, ha az ajándékozott külső ellenséggel küzdene meg, például a testvére(i) és szülője, szülei segítségével (kooperatív), esetleg mindenki sütögesse a saját palacsintáját, de azért legyen lehetőség kitolni is egymással (kompetitív) vagy egymásnak feszüljenek a játékosok és egymás kárán lehessen győzni (nem kell semmi durvára gondolni, ilyen játék például a sakk is).

 

Ha az alapkérdések tisztázásra kerültek, hogyan tovább?

Nagyon fontos lehet egy játék témája, tematikája: egy Star Wars (Harry Potter, Bogyó és Babóca stb.) rajongó könnyen lehet, hogy egy olyan társasjátékot is szívesen elfogad, amely talán egyébként nem az ő világa. De működhet ez fordítva is: lehet, hogy valaki elutasít egy adott világot. Mindig úgy a legkönnyebb társasjátékot választani, ha jól ismerjük az ajándékozottat.

De vannak olyan játékok, amelyekkel tényleg nem könnyű mellélőni: például pároknak kifejlesztett játékokat (vannak, amelyeket csak ketten lehet játszani), belépő szintű játékok, családi társasjátékok – és mindig érdemes körülnézni a TOP listákon is. A Gémklub oldalán egy szuper TOP 50-es listát lehet találni például.